Der er typisk to typer af familier, som kommer i min praksis, når de kommer i familieterapi i min klinik i Odense.
Den ene familie, er den der har været udsat for vold, men som ikke er det længere. Du – den ene forælder - har været i et voldeligt parforhold, er brudt ud af det – og dine børn reagerer på deres oplevelser derfra.
Den anden type familie, er den, hvor børnene er blevet unge eller voksne, og har brug for at have et sted, hvor de kan få talt deres oplevelser med vold fra deres barndom igennem – og deres ene eller begge forældre lytter til børnenes ord.
Første gang, vi mødes i familieterapi, deltager forældre og børnene. Alle får taletid, hvor de kan fortælle om, hvordan voldsoplevelserne ser ud i deres perspektiver. Måske er det for svært at sige noget første gang; det er overvældende at sidde i rummet eller barnet har ikke tillid til, at der bliver lyttet, eller måske er det bange for konsekvenserne ved at sige noget svært højt til sin familie. Jeg vil bestræbe mig på at høre alle i familiens stemme til hver familieterapeutisk samtale. Første gang er det måske bare et hej eller et navn – senere, når barnet er mere trygt i rummet, vil der komme mere.
Børns adfærd og reaktioner er altid meningsfulde. Det er aldrig børnenes skyld, at der er vold i familien! Det kan man meget nemt komme til at tro som barn.
Dine børn har med stor sandsynlighed oplevet konsekvenserne ved at leve i en voldelig familie. Det er helende for dem at kunne sige deres oplevelser højt, og mærke, at de voksne (som oftest er deres forældre) tager ansvaret for det som sker eller er sket i familien. Det gør dem mere trygge, og de sættes fri til at være børn. De får udtrykt deres tanker og følelser, som de bærer på. Og som de måske ellers ikke får udtrykt, fordi de beskytter familien.
Min erfaring er, at det er svært at være barn og fortælle om dets oplevelser med vold – og at være voksen og lytte, og modtage oplevelserne uden at komme til at forsvare sig. Det er vigtigt at forældrene lytter, for ellers kan man desværre at komme til at gøre børnene forkerte. Alle får plads til at stå ved deres tanker, følelser, behov og grænser og bliver set og forstået, uden at skulle laves om eller ændre sig.
Terapi for hele familien, og ikke kun for dig som voksen, giver gode muligheder for at få talt om konsekvenserne af volden. I får skubbet elefanten ud af rummet, så der bliver plads til god, tillidsfuld relation.